Aika usein kuulee tällaisen kommentin ja kukapa se tykkäisi kun vyöllä rajoitetaan vatsan vapautta olla. Vaan vyöllä on väliä -se sinun käyttämä satulavyö on yksi tärkeimmistä varusteista mitä hevosesi käyttää.
Satulavyön materiaaleista voidaan olla montaa mieltä, samoin siitä vakauttaako se jollain tavalla satulan selässä pysymistä. Toki satulan pitäisi pysyä paikoillaan on vyö minkä mallinen tahansa. Ja nimenomaan ajatus pitää ennemmin olla se, että satula pysyy paikoillaan vaikka satulavyötä ei ole kiristetty otsasuonet (ei hevosen eikä omat) pullollaan.
Ja mitä materiaaliin tulee niin, tärkeintä on, että hevonen kokee materiaalin mukavan tuntuiseksi ja että vyö on helppoa pitää puhtaana. Jotkut hevoset ovat niin herkkiä, että tykkäävät vain lampaankarvasta ja jotkut toiset eivät korvaansa lotkauta käyttääpä millaista vyötä tahansa.
Aika usein satulassa on useampi vastinhihna tai vastinhihnan paikka on muutettavissa. Tämä on hyvä juttu satulan istuvuutta säädettäessä ja myös siinä tilanteessa kun katsot kuinka vyö asettuu etujalan taakse kapeaan uumaan ja kuinka se mahtuu olemaan etujalan kyynärtaipeen kohdalla niin ettei rajoita jalan liikettä.
Satulavyön joustoista ollaan varmaan yhtäpaljon erimieltä kuin materiaaleistakin. Minä ajattelen asiaa niin, että vyössä joko on napakka jousto molemmilla puolilla tai sitten sitä ei ole lainkaan. Eri vyömalleissa voi olla joustavaa ominaisuutta esimerkiksi keskiosassa. Kokeilemalla erilaisia versioita selviää varmasti mistä mallista oma heppa tykkää. Mutta tavallaan tässäkin se vakaus olisi hyvä asia eli vyön pitäisi pysyä molemmilta puolilta samalla tavalla hevosen kupeita vasten ja satulan pitäisi pysyä keskellä selkää eikä esimerkiksi vyön toispuoleisen jouston vuoksi siirtää painetta enemmän toiselle puolelle. Satulanhan pitäisi pysyä paikoillaan jotta hevonen hallitsee selässä olevan painon samalla kuin oman kroppansa liikuttamisen.
Toki siihen luimimiseen ja muuhun mielenosoittamiseen voi vaikuttaa muukin kuin vyön kiristäminen. Hyvinkään Hevossairaala kirjottikin tästä mielenkiintoisen postauksen facebookissa. He viittasivat siinä aiemmin tänä vuonna ulkomailla tehtyyn tutkimukseen mikä oli julkaistu elokuussa 2019. (tutkimuksen tekijöiden tiedot löydät kyseisestä facepostauksesta). Mutta lyhykäisesti; tutkimuksessa hevosten käytöksen syitä löytyi useita , joskin selkein oli ollut mahahaava. Oireilu oli poistunut kun syy oli saatu selville ja se oli hoidettu.
Varusteiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota jotta vähentää (tai poissulkee) ne mahdollisuudet, että ko. välineet aihettavat sitä epämukavaa oloa. Ratsastuksenhan pitäisi olla mukavaa molemmille 🙂
Jos kiinnostuit kuvan kouluvyöstä niin se löytyy täältä: https://www.suitsisoppi.fi/verkkokauppa/tuote/satulavyo-koulu-wintec-cair/