Ratsastajan turvaliivi on nykyvaatimusten mukaan miellyttävän tuntuinen päällä ja silti hyvin suojaava. Suitsisopissa myynnissä oleva Swing turvaliivi on saksalainen merkki ja heiltä tulee myös ratsastuskypäriä.

Ratsastajan turvaliivi standardit

Swing on eurooppalaisten standardien mukaisesti CE-hyväksytty malli (EN 1621-2: 2014 ja EN 13158:2018).

2018 vuoden alkupuolella ratsastuskilpailujen sääntöihin tuli muutos niin, että CE1621-2 standardin mukaiset turvaliivit ovat sallittuja kaikissa kotimaan kilpailuissa mukaan luettuna monté- ja ravilähdöt. Ainostaan kenttäratsastuksen maastokokeessa ratsastajalta vaaditaan EN13158 -standardin mukainen turvaliivi. EN13158 Beta 3 (2009)-standardin mukainen liivi on toki suojaavampi, onhan siinä paksumpaa foamia ympäri kehoa. Tämän luokituksen liiveissä on eroja ja moni tuskaileekin, että ne kaikki ovat kamalan jäykkiä.

Vuonna 2019 saatiin uusi turvaliivi mikä noudattaa uusinta 13158, level3 (EN 13158:2018) -standardia. Turvaliivissä on ympäri suojaava foami ja sen mallia on muutettu niin, että ratsastajan on sen kanssa helpompi mukautua hevosen liikkeeseen.

Turvaliivi ei ole edelleenkään pakollinen kaikissa kilpailuissa tai harrastaessa mutta kannattaa näitä erilaisia liivimalleja kokeilla ja tehdä sitten päätös mitä mallia haluaa käyttää.

Monissa ratsastuskouluissa liivin käyttö on suositeltavaa ja joissakin paikoissa sen käyttö estetunneilla on pakollista.

Turvaliivi materiaali

Swing-turvaliivi P07-mallin foam -palat suojaavat kehoa 360 astetta. Sen selkäpanssari on paksua lämmöstä muotoutuvaa PVC-foamia. Nämä materiaalit voi puhdistaa vedellä.

Yksikään turvaliivi ei voi estää esimerkiksi selkärangan vammoja mutta liivi voi vähentää putoamisesta aiheutuvan iskun vaikutusta esimerkiksi selkärankaan ja sisäelimiin. Ratsastusturvaliivi tulee olla esimerkiksi ohuen paidan päällä napakasti istuen. Toppatakit yms. tulevat aina turvaliivin päälle. Jotkut ratsastajat kokevat etteivät he pidä ympärisuojaavasta turvaliivista ja siksi heille on pelkkiä selkäpanssareita.

Swingin P19 -turvaliivi taas suojaa ympäri kehoa ja siinä käytetty PVC nitriilifoami on kauttaaltaan yhtä paksua. Tämä liivimalli puhdistetaan kostealla sienellä pyyhkimällä.

Turvaliivin tarrat voi puhdistaa karstalla. Liiviä ei puhdisteta voimakkailla puhdistusaineilla eikä turvaliivia kuivateta korkeassa lämpötilassa (esimerkiksi saunassa).

Näytetään kaikki 2 tulosta

Turvaliivi Lasten Swing P07

99.95

Turvaliivi Swing P07

109.00