Ratsastajan turvaliivi on nykyvaatimusten mukaan miellyttävän tuntuinen päällä ja silti hyvin suojaava. Suitsisopissa myynnissä oleva Swing turvaliivi on saksalainen merkki ja heiltä tulee myös ratsastuskypäriä.
Ratsastajan turvaliivi standardit
Swingin 3-tason turvaliivi on eurooppalaisten standardien mukaisesti CE-hyväksytty malli EN 13158:2018
2018 vuoden alkupuolella ratsastuskilpailujen sääntöihin tuli muutos niin, että CE1621-2 standardin mukaiset kevyemmät selkäpanssariliivit ovat sallittuja kaikissa kotimaan kilpailuissa mukaan luettuna monté- ja ravilähdöt. Ainostaan kenttäratsastuksen maastokokeessa ratsastajalta vaaditaan EN13158 -standardin mukainen turvaliivi. EN13158 Beta 3 (2009)-standardin mukainen liivi on toki suojaavampi, onhan siinä paksumpaa foamia ympäri kehoa. Tämän luokituksen liiveissä on eroja ja moni tuskaileekin, että ne kaikki ovat kamalan jäykkiä.
Vuonna 2019 saatiin uusi turvaliivi mikä noudattaa uusinta 13158, level3 (EN 13158:2018) -standardia. Turvaliivissä on ympäri suojaava foami ja sen mallia on muutettu niin, että ratsastajan on sen kanssa helpompi mukautua hevosen liikkeeseen.
Turvaliivi ei ole edelleenkään pakollinen kaikissa kilpailuissa tai harrastaessa mutta kannattaa näitä erilaisia liivimalleja kokeilla ja tehdä sitten päätös mitä mallia haluaa käyttää.
Monissa ratsastuskouluissa liivin käyttö on suositeltavaa ja joissakin paikoissa sen käyttö estetunneilla on pakollista.
Turvaliivin ja selkäpanssarin materiaalit
Swing-P07-mallin foam -palat suojaavat kehoa 360 astetta. Sen selkäpanssari on paksua lämmöstä muotoutuvaa PVC-foamia. Nämä materiaalit voi puhdistaa vedellä. Tämä malli on siis selkäpanssari ja tällaisia malleja käytetään myös laskettelussa ja moottoripyöräilyssä.
Swingin P19 -turvaliivi taas suojaa ympäri kehoa ja siinä käytetty PVC nitriilifoami on kauttaaltaan yhtä paksua. Tämä liivimalli puhdistetaan kostealla sienellä pyyhkimällä.
Kolmostason turvaliiveihin on tulossa uusi malli tammikuussa 2025
Turvaliivin tarrat voi puhdistaa karstalla. Liiviä ei puhdisteta voimakkailla puhdistusaineilla eikä turvaliivia kuivateta korkeassa lämpötilassa (esimerkiksi saunassa).
Yksikään turvaliivi ei voi estää esimerkiksi selkärangan vammoja mutta liivi voi vähentää putoamisesta aiheutuvan iskun vaikutusta esimerkiksi selkärankaan ja sisäelimiin. Ratsastusturvaliivi tulisi olla esimerkiksi ohuen paidan päällä napakasti istuen. Toppatakit yms. tulevat aina turvaliivin päälle.
Näytetään kaikki 5 tulosta