Ratsastajan turvaliivi on nykyvaatimusten mukaan miellyttävän tuntuinen päällä ja silti hyvin suojaava. Suitsisopissa myynnissä oleva Swing turvaliivi on saksalainen merkki ja heiltä tulee myös ratsastuskypäriä.

Ratsastajan turvaliivi standardit

Swing on eurooppalaisten standardien mukaisesti CE-hyväksytty malli (EN 1621-2: 2014 ja EN 13158:2018).

2018 vuoden alkupuolella ratsastuskilpailujen sääntöihin tuli muutos niin, että CE1621-2 standardin mukaiset turvaliivit ovat sallittuja kaikissa kotimaan kilpailuissa mukaan luettuna monté- ja ravilähdöt. Ainostaan kenttäratsastuksen maastokokeessa ratsastajalta vaaditaan EN13158 -standardin mukainen turvaliivi. EN13158 Beta 3 (2009)-standardin mukainen liivi on toki suojaavampi, onhan siinä paksumpaa foamia ympäri kehoa. Tämän luokituksen liiveissä on eroja ja moni tuskaileekin, että ne kaikki ovat kamalan jäykkiä. Nyt 2019 saadaan uusi turvaliivi mikä noudattaa uusinta 13158, level3 (EN 13158:2018) -standardia. Turvaliivissä on ympäri suojaava foami ja sen mallia on muutettu niin, että ratsastajan on sen kanssa helpompi mukautua hevosen liikkeeseen.

Turvaliivi ei ole edelleenkään pakollinen kaikissa kilpailuissa tai harrastaessa mutta kannattaa tätä uutuutta sekä ympärisuojaavaa selkäpanssariliiviä sekä pelkkää selkäpanssaria kokeilla ja tehdä sitten päätös mitä mallia haluaa käyttää. Uusi korkeimman level 3-tason turvaliivimalli on saatavana helmi/maaliskuun vaihteesta.

Turvaliivi materiaali

Swing-turvaliivi P07-mallin foam -palat suojaavat kehoa 360 astetta. Sen selkäpanssari on paksua lämmöstä muotoutuvaa PVC-foamia. Nämä materiaalit voi puhdistaa vedellä.

Yksikään turvaliivi ei voi estää esimerkiksi selkärangan vammoja mutta liivi voi vähentää putoamisesta aiheutuvan iskun vaikutusta esimerkiksi selkärankaan ja sisäelimiin. Ratsastusturvaliivi tulee olla esimerkiksi ohuen paidan päällä napakasti istuen. Toppatakit yms. tulevat aina turvaliivin päälle. Jotkut ratsastajat kokevat etteivät he pidä ympärisuojaavasta turvaliivista ja siksi heille on pelkkiä selkäpanssareita.

Selkäpanssari P06 suojaa ainoastaan selkää. Liivissä on irroitettava paksu selkäpanssari ja liivin muu osa on joustavaa kangasta. Malli on hyvin huomaamattoman tuntuinen päällä ja sen tarkoitus on suojata selkärankaa.

Swingin uusi P19 -turvaliivi taas suojaa ympäri kehoa ja siinä käytetty PVC nitriilifoami on kauttaaltaan yhtä paksua. Tämä liivimalli puhdistetaan kostealla sienellä pyyhkimällä.

Turvaliivin tarrat voi puhdistaa karstalla. Liiviä ei puhdisteta voimakkailla puhdistusaineilla eikä turvaliivia kuivateta korkeassa lämpötilassa (esimerkiksi saunassa).

Näytetään kaikki 4 tulosta

Ale!

Turvaliivi lasten BETA 3 Swing P19

98.00
Ale!

Turvaliivi lasten Swing P07

89.95
Ale!

Turvaliivi Swing P07

99.95

Turvaliivi Swing P19 BETA 3

149.00