Kirjoitin aiemmin joitakin ajatuksia siitä mihin satulan istuvuudessa tulisi kiinnittää huomiota. Tuli mieleen vielä sellainenkin seikka, että mitkä seikat hevosen käyttäytymisessä saattavat viitata epäsopivaan satulaan. Niistä seuraavassa:
- Ratsastaessa hevonen ”juoksee alta” tai hevonen on hankala ratsastaa sillä ”se katsoo yläkautta silmiin” ja kipittää selkä notkolla. Tähän voi toki vaikuttaa muutkin seikat mutta ensimmäisenä tulee mieleen, että satulan malli tai sen koko on väärä.
- Ja mitä liikkumiseen tulee niin voi olla myös niin, että hevonen ei haluaisi liikkua ollenkaan -menee ns. ”käsijarru päällä” Tässäkin tapauksessa syitä voi olla muitakin mutta ykkösenä tulee mieleen, että satula painaa säkää. Etukaari voi painaa säkää päältä eli korkeus ei riitä tai sivuilta eli etukaaren leveys ei riitä. Ja kannattaa huomioida myös se, että satula voi painaa säkää taempaa jopa läheltä kohtaa mihin jalustinhihnan koukut kiinnittyvät. Tätä ei aina hoksaa huomioida. Säkäalue on hevosella hyvin herkkä ja helpoin tapa testata riittääkö tila on, että pyydät kaverin työntämään sormensa satulan etukaaren ja hevosen väliin kun istut satulassa. Jos sormet eivät mahdu väliin on tila auttamatta liian matala/kapea.
- Hevonen väistää kun harjaat tai hierot sen selkää. Tähänkin voi olla useita syitä mutta yksi tärkeimmistä tarkastettavista seikoista on satulan selkärangan leveys. Kun testaat esim. omilla sormilla selkärangan päältä leveyden se sama leveys pitäisi olla satulassa. Eli satulan panelit tulisi asettua isojen selkälihasten päälle ja paneleiden välissä pitäisi olla riittävä tyhjä tila selkärangalle. Ja tila täytyy olla leveyden lisäksi myös korkeustilaa ettei satula painu selkärankaan kiinni kun ratsastaja istuu satulaan. Ja huom! jotkut hevoset ovat todella kylmänarkoja eli aina se paineen alta niiaaminen ei tarkoita epäsopivaa satulaa vaan se voi johtua myös kylmettyneistä lihaksista.
- Edellisessä kohdassa mainitsin hevosen käytöksen hierottaessa tai harjattaessa. Oikeastaan käytös kannattaa huomioida jo siinä vaiheessa kun lähestyt hevosta karsinassa tai kun laitat sille satulaa selkään. Jos hevonen väistää sinua eikä ole millään lailla ilahtunut mitä aiot sen kanssa tehdä, voi jälleen olla muitakin syitä mutta satula (tai satulavyö) on yksi varteenotettava syyllinen.
- Ja vielä pääsen takaisin tuohon harjaamiseen ja hieromiseen…seuraa pysyykö hevosen karvapeite sileänä ratsastuksen aikana vai onko sinne ilmaantunut pyörteitä tai muita jälkiä? Kuluuko karva joistakin kohtaa? Nämä voivat johtua satulasta mutta myöskin satulahuovasta. Jokatapauksessa jos jälkiä (tai vaikkapa turvotusta) ilmaantuu, kannattaa ensimmäisenä tutkia satula.
- Hevonen ei taivu molemmille puolille samalla tavalla tai nosta laukkaa molempiin suuntiin yhtä hyvin. Näihinkin voi syy löytyä muualta kuin satulasta mutta helpointa on lähteä purkamaan asiaa tarkastamalla satulan istuvuus. Valuuko se eteen tai sivulle? Jos valuu, paraneeko istuvuus esimerkiksi erilaisella vyöllä ja/tai satulan toppauksella? Hevoset muuttuvat vähän väliä esimerkiksi treenin, ruokinnan, vuodenaikojen tai vaikkapa laidunloman johdosta. Siksi niiden käytöstä ja satulan istuvuutta on hyvä seurata. Muutoksia voi toisinaan joutua tekemään jopa muutaman kuukauden välein. Ja ettei unohtuisi; joskus se ”kinnaava” asia ei ole satulan etuosan oikea kulmaus tai etukaaren tila vaan ihan vaan simppelisti satulahuovan istuvuus. Tuossa mun kuvassa huopa ei oikein pysynyt satulaa vasten niin hyvin kuin olisi voinut. Ei painunut edestä säkään kiinni mutta takaa lätsähti aina noin. Mutta satula kyllä istui paikallaan eikä tuohon taakse tullut koskaan mitään hiertymäjälkiä. Eli tsekkaa siis myös huopa 🙂