Selkä voi olla arka useammastakin syystä. Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen satulan aiheuttama kipeytyminen. Ja siihen liittyvistä käytöksestä kirjoitinkin jo aiemmin.
Jos syy ei vaikuta olevan satulassa niin siinä tapauksessa on useita muita vaihtoehtoja.
Mistä se selkä nyt meni kipeytymään?
Lihakset voivat kipeytyä esimerkiksi piehtaroimalla kiven päälle tai venähtämällä jossain reippaammassa revittelyssä laitumella. Lihakset voivat tietysti kipeytyä treenaamisesta -oikeanlaisesta tai ns. vääränlaisesta/kuluttavasta liikuttamisesta (tästä lisää myöhemmin). Ja kipeytyminen voi johtua treenaamisen/työnteon ja saadun ravinnon väärästä suhteesta. Jos lihakset eivät saa kulutukseen nähden riittävästi oikeanlaista ravintoa, ne eivät voi kehittyä.
Miltä hevosen kipeä selkä tuntuu?
Tällaisia eri syistä johtuvia, kireyksiä, turvotuksia, lämmönnousuja löydät helposti tunnustelemalla. Kun hevosta sivelee ja hieroo toistuvasti niin oppii tuntemaan miltä se yleensä tuntuu -ja sitten huomaa ne erot! Ja sama pätee jalkoihin; ne pitäisi tunnustella automaattisesti päivittäin.
Miten kipeä selkä näkyy hevosen käytöksessä?
Ja selässä tuntuvien muutosten lisäksi voit huomata muutosta myös siinä piehtaroiko hevonen enemmän kuin aiemmin tai lepuuttaako se normaalia enemmän jotain jalkaa? Se voi myös tehdä niin, että seistessä haluaa vaihtaa painoa jalalta toiselle sen sijaan, että seisoisi paino tasaisesti jokaisella jalalla.
Ja sitten se selkeä muutos käytöksessä aiemmin kirjoitetun karsinakäytöksen lisäksi on se, että hevonen voi alkaa väistää kun yrität nousta selkään. Se voi myös ”niiata” kun istut satulaan. Nämä ovat niin isoja merkkejä kipeydestä ettei niitä voi olla tajuamatta.
Tällaisten oireiden ilmaantuessa kannattaa pyytää ensiksi eläinlääkäri tutkimaan ja tehdä hänen kanssa hoitosuunnitelma. Erilaisten oireiden (ja niitä aiheuttavien syiden) hoitoon löytyy kyllä apua.
Vai voiko selkä kipeytyä vain kylmästä ilmasta ja miten sen kanssa eletään?
Mutta entä jos hevosesta ei löydykään mitään varsinaista vikaa? Entä jos syy onkin niin arkinen kuin kylmä ilma?
Nyt talvikaudella satulahommissa on tullut yllättävän (?) usein vastaan hevosia jotka ovat todella herkkiä kylmälle. Ja tässä kohtaa olen kyllä itsekin kokemusasiantuntija sillä minullakin oli hevonen mitä piti loimittaa ulos jo varhain syksyllä.
Loimittaminen ulkona ja sisällä kun sää sitä vaatii, on helppo konsti helpottaa hevosen oloa. Hevosetkin ovat yksilöitä siinä missä me ihmiset. Joku pärjää ilman loimea lähes säässä kuin säässä siinä missä joku toinen alkaa jäykistyä kun syksyn lämpötilat laskevat lähelle nollaa.
Hyvä harjaus/hieronta/loimella lämmittäminen ennen satulointia on helppo konsti. Ja jos mahdollista voi satuloida vähän aiemmin ennen ratsastusta ja pitää lämmittävää loimea selässä. Taluttaminen ennen selkään nousua olisi hyvä juttu jotta lihakset ehtivät lämmitä ja vetristyä. Samalla satulavyötä voi kiristää vähän kerrallaan. Ja satulaan olisi tietysti hyvä nousta aina jakkaralta mutta varsinkin näissä tilanteissa missä selkä on jo arka. Satulaan on hyvä asettua varovasti jotta tunne ei ole hevoselle epämiellyttävä. Ja kun kävelyä oli ennen selkään menoa niin ne alkukävelyt selästä käsin voisivat myös olla pidemmät.
Samoin loppukävelyt on hyvä olla pidemmät vaikkapa niin, että tulet selästä ja talutat hevosta. Samalla voi tehdä vyön löysäämisen asteittain. Hikisen hevosen kuivattava ja tarpeen tullen myös lämmittävä loimittaminen ratsastuksen jälkeen on tosi tärkeää. Venyttelyt lisäksi hierojan/fyssarin ohjeiden mukaan.
Lisäksi sitten lihasten jumppaaminen maasta käsin (ja ratsastamalla) niiden ohjeiden mukaan mitä fyssari/hieroja/opettava teille antaa.