Villaloimi -oldie but goldie

Joskus ne tosi hyvin toimivat jutut ovatkin vanhoja tuttuja niinkuin esimerkiksi villaloimi. Edellinen lause juontaa alkunsa keskustelusta kun pohdimme asiakkaan kanssa eri loimivaihtoehtoja tiettyyn tilanteeseen. Jossain keskustelun vaiheessa hän kysyi mitä loimea itse olen käyttänyt talliloimena ja siitäkös päästiin villaloimeen.

Silläkin uhalla, että vaikutan vanhalta niin mun muistelu alkoi fiiliksellä ”silloin kun minä olin nuori” (vielä hirveempää kun sen lukee tästä näytöltä) me käytettiin todella paljon villaloimea tallissa, alku-ja loppukävelyissä sekä kuivatuksessa johtuen siitä yksinkertaisesta syystä, ettei ainakaan minulla ollut mitään muuta loimea…siis ollenkaan…muussakaan käytössä (sadeloimen lisäksi). Ei menty silloin maneesissa joten ponia (ja myöhemmin hevosta) ei klipattu. Ja kun ei klipattu niin eipä juuri loimitettu kuin viimaisille sadekeleille syksyllä ja keväällä.

Tallissa pidettiin villaloimea jos oli paljon pakkasta ja toki silloin kun hikistä hevosta kuivatettiin (sitä kuivaamista tehtiin myös pyyhkeillä hieromalla). Ja loimiakin oli muistaakseni kaksi; kun toinen oli imenyt kosteutta niin, että oli pinnasta märkä niin varuiksi vaihdettiin yöksi kuiva versio päälle. Ja siinä se. Siihen maailman aikaan vielä kävelytettiin hevosia kuivaksi eli talutettiin niin kauan kuin hikeä nousi pintaan, mutta tulipahan ainakin hyvät loppukävelyt eikä olleet lihakset niin jumissa seuraavana päivänä. Nyt jos joku nikottelee epäilevänä niin anna mun pitää se käsitys, että toimittiin oikein 😉

Mutta joo, villaloimi oli -ja on edelleen varsin monikäyttöinen loimi. Tykkään sen hengittävyydestä ja samalla aikaa lämmittävyydestä. Tiheä villakangas on myös varsin hyvin tuulen pitävää. Ja on loimi ihan helppohoitoinenkin. Senhän voi harjata siinä missä hevosen ja ulkona tuulettumalla se puhdistaa itse itseään. Toki kaikkein kökköisimmät kohdat pestään sitten vedellä ja miedolla pesuaineella mutta muuten se on varsin helppo loimi. Varsinkin tuo hengittävyys on superhienojuttu kun hevosia loimitetaan paljon ja kun ne viettävät paljon aikaa sisällä.

Kuvaan tuli klassinen ruutukuosi mutta saahan näitä toki yksivärisenäkin. Ja kaulakappaleissa on nykyään varmaan kaikilla merkeillä nailonvuoraus joten harja ei pääse kulumaan. Karvakaan ei varmaan kulu kun valitset oikean koon ja laadukasta villakangasta. Villaloimi on varmaan fleecen tai teknisen coolertyyppisen sisäloimen ohella niitä juttuja mikä jokaisella hevosella ”pitäisi ” olla?

Jätän jokaisen omaan harkintaan, onko 🙂

JAA TÄMÄ KIRJOITUS