Satulan sovituksen pitkä oppimäärä

Satulan sovitukset ovat kyllä todella erilaisia. Ei ole ns. kahta samanlaista sovitusta -ei tietenkään voikaan olla kun hevoset ovat yksilöitä siinä missä ratsastajat ja jokainen sovitustapahtuma missä haetaan molemmille sopivaa ratkaisua on aina ainutlaatuinen.

Eilen olisi voinut tarjota satulan sovittamisen pitkän oppimäärän Bates-satuloista kiinnostuneille. Minusta on aina kiehtovaa mennä sovittamaan satulaa ja tutustua ratsastajaan sekä hevoseen. Useinhan heillä on ongelma/ongelmia mitkä liittyvät satulaan täysin tai sitten yksi ongelmista on epäsopiva satula. Ja on aina yhtä jännää nähdä miten satula alkaa muokkautua selkään ja miten hevosen liikkuminen tai ratsastajan istunta ja fiilinki muttuu sitä mukaa kun satulaa muokataan.

Toisinaan satula asettuu selkään ihan tuosta vaan ja ratsastaja ihmettelee vaan, että miten tää oli näin helppoa. Mutta toisinaan sitä muokkausta tehdään aika pitkään. Ja se näissä Bates – ja Wintec -satuloissa on hienoa, että niitä voidaan muokata niin pikkutarkasti. Ja mikä minusta on parasta niin ne muokataan siellä paikan päällä livenä, hevosen ja ratsastajan kanssa. Sillä niinhän se täytyy tehdä -ratsastajan pitää ratsastaa ja kertoa miltä hevonen tuntuu ja miltä hänestä itsestä tuntuu. Ja toppaaja katsoo samalla tilannetta ulkopuolelta ja tekee omia johtopäätöksiä. Sitten muokataan lisää ja taas ratsastetaan kunnes satula on sellainen, että se miellyttää sekä hevosta, että ratsastajaa.

Eilen satuloita muokattiin kaikilla mahdollisilla tavoilla -ratsastaja pääsi tutustumaan jokaiseen yksityiskohtaan mitä satulan sisälle tehtiin ja tuntemaan miten muutokset muuttivat satulaa. Hän pääsi myös vaikuttamaan omaan istuntaansa eli satulaa muokattiin myös ulkopuolelta polvi-ja pohjetukien osalta sekä jalustinhihnan koukkujen sijainnin osalta.

Ensimmäistä muokkausta tehtäessä aikaa toki kuluu enemmän jotta satula saadaan rakennettua ratsukolle sopivaksi. Jatkon mahdolliset säädöt ovat sitten nopeammin suoritettavia päivityksiä.Mutta miten mukavaa touhua se on vaikka aikaa menisikin tunteja! On todella hienoa katsoa miten hevosen liikkuminen ja käyttäytyminen muuttuu sitä mukaa kun satulan säädöt alkavat osua kohdalleen. Aivan niinkuin on hienoa kuulla kun ratsastaja alkaa tykätä oikean asennon ja fiiliksen löytymisestä.

Mitä eilen tehtiin:

eri satulamallien kokeilut,

satuloiden oikeiden istuinkokojen määrittäminen,

kaaren leveys,

balanssin löytyminen toppauspalojen avulla,

jalustinhihnan koukun oikea kohta,

polvitukien ja pohjetukien säätäminen,

satulavyön valinta (Wintec Cair)

Jokainen muutos tehtiin eri hevosille tuleviin erilaisiin satuloihin. Nyt kun isoimmat muokkaukset on tehty, riittää satuloiden ”päivitys” sen mukaan miten hevonen mahdollisesti muuttuu lihaksistoltaan. Ja jos kävisi niin, että hevonen vaihtuu niin satula saadaan muokattua uuden hevosen selän mukaisesti.

Eilen työskentelin Bates-satuloiden kanssa mutta kaikki nämä muutokset on mahdollista tehdä myös Wintec -satuloihin.