En tiedä onko kuvaava ilmaisu mutta tämä vertaus tuli mieleen kun kyseessä on satulan selkärangan tila. Mietitään sitten sen leveyttä (tai paremminkin sen puutetta) ja sitä miten tällainen istuvuusongelma ratkaistaan.
Kertooko hevonen satulan paikan?
Törmään toisinaan neuvoihin kuinka satula pitää olla esimerkiksi tietyn senttimäärän tai sormimäärän päässä vaikkapa lavan päästä. Tai siihen miten edessä tai takana satulan pitää olla. Ne ovat hyviä suuntaa-antavina neuvoina mutta tärkeintä on kuitenkin muistaa se yksilö siinä satulan alla.
Jos hevonen vaikuttaa tyytyväiseltä satulaan vaikka se meidän ihmisten mielestä on hieman väärässä paikassa niin pitäisikö se vaan hyväksyä? Jos ratsastaja istuu satulassa helposti ja hevonen liikkuu hyvin ja satula ei liiku paikoiltaan (!) niin silloinhan kaikki on aika hyvin.
Satula asettuu sille hyvään paikkaan -ja niin tekee myös satulavyö
Olin jokin aika sitten käymässä tallilla missä ratsastaja asetteli satulaa todella taakse hevosen selässä ja jonkin aikaa ratsastettuaan asetteli eteenpäin liukunutta satulaa uudelleen taaksepäin. Kysyin häneltä miksi satula pitäsi olla niin kaukana selässä ja vyö mahan leveällä kohdalla, oli vastaus että lavalle pitää jäädä tilaa. No totta tavallaan sekin mutta satula ei voi pysyä takana sillä silloin kun se asettuu liian taakse, takajalkojen liike työntää sitä eteenpäin puhumattakaan siitä, että ihan fysiikan lait siirtävät satulavyötä eteenpäin etujalkojen taakse, kapeampaan kohtaan. Tässä tapauksessa kaikista huonoin puoli tilanteessa oli satulan alla oleva liukuestegeeli mikä oli suoraan karvapeitettä vasten; se ei tietenkään pystynyt pitäämään satulaa halutussa kohdassa vaan satula valui eteenpäin ja hevosen karvat nousivat geelissä oleviin reikiin.
Tässä kohtaa ei ole tarkoitus dissata geeliromaania mikä toimii hyvin tietyissä tapauksissa eikä tarkoitus ole dissata satulavyötä tai satulaakaan (mikä oli kyllä liian pitkä) eikä kehaista, että itsehän olisin tehnyt toisin. Ehei, kyllä niitä virhearvioita tekee itsekukin. Mutta pointti on se kuinka tilannetta pitäisi tutkia sitä kautta mihin se satula (oikean mallisena ja kokoisena) luonnollisesti asettuu? Ja millä satulalla hevonen tykkää liikkua?
Joskus se hevosen mielestä paras on malli mikä ei värin, merkin, istuimen mallin tai muun seikan vuoksi välttämättä miellytä omistajaa mutta eikö tässä pitäisi mennä hevonen edellä? Sehän se suurimman työn tekee. Ja kyllä, tässä kohtaa muistan myös ratsastajan istunnan merkityksen eli täytyisi se satula soveltua ratsastajallekin. Kun ratsastaja istuu satulassa helposti, luonnollisessa asennossa niin hevosen on helpompi suoriutua tehtävästään… Niinpä, satulansovittajalla riittää haastetta, eikö vaan 😉
Ja ne villasukat, romaanit ja selkärangantila?
Mutta miten villasukat liittyvät tähän sivuraiteille lähteneeseen pohdintaan?
Satulan selkärangantilasta tuli puhetta erään asiakkaan luona -hän ymmärsi niin, että kaarta vaihtamalla koko satulan selkärangantila muuttuu ja sehän ei pidä paikkaansa. Arena- Bates ja Wintec-satuloissa satulan etuosan leveyttä voidaan muuttaa kaarta vaihtamalla. Takaosan selkärangantila pysyy samana koko ajan.
Uusissa satuloissa tähän on kiinnitetty kiitettävästi huomiota ja selkärangantila on niin leveä, että se keskimäärin riittää useimmille asiakkaiden hevosille. Tämähän on seikka mikä selviää koeratsastamalla satulaa. Miten sen panelit asettuvat isoja selän lihaksia vasten ja miltä selkärangantila näyttää ratsastuksen jälkeen.?
Selkärangantila ja säkätila ovat seikkoja joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos satula esimerkiksi painuu lähelle säkää ei sen nostaminen romaanilla onnistu silloin kun selkärangan tila on kapea. Ja mikä olisi ns. nyrkkisääntö sitä leveyttä arvioitaessa? Aika pitkälti esimerkiksi heh, nyrkki, tai vaikkapa 3-4 sormenleveyttä (riippuen sormista ja satulan alla olevan hevosen koosta). Esim. 8cm mitä näkee arviona on aika hyvä mutta osalle siroista pikkuhepoista ja poneista riitää vähempikin. Tärkeää on tutkia satulaa sovittaessa, että paneleiden väliin jää tilaa niin, että selkäranka jää vapaaksi. Ratsasta ilman satulahuopaa ja tutki sitten pölyjälkiä selästä. Sieltä selviää ovatko panelit asettuneet satulansijan kohdassa longissimus dorsi eli isojen selkälihasten päälle. Kun selkärangantila on riittävä ja panelit osuvat oikeaan kohtaan selässä on pari tärkeää seikkaa satulan istuvuudessa kunnossa. Jos tällaisessa tilanteessa tulee jokin yllätys ja lihakset vaikkapa hieman kuihtuvat on ”villasukkien” vuoro ihan ok. Topattava lampaankarvainen romaani tai kankainen romaani on silloin hyvänä apuna sillä niiden avulla hevosen kuntouttaminen takaisin onnistunee vanhan satulan kanssa.

Jonkinlainen ”nyrkkisääntö” tai oikeammin sormisääntö on että selkärangantilaan mahtuu noin neljä sormea. Mutta toisinaan se on joillakin vähän vähemmän ja osalla vielä enemmän.
Jos sinulla on satula mikä on liian leveä ja jos sen selkärangantila on niin leveä, että istuvuutta voi parantaa romaanilla niin silloin romaanin käyttö tilannetta auttavana apuvälineenä on tosi hyvä juttu.

Ainahan uutta satulaa ei siis tarvita, vaan näillä apuvälineillä saadaan tilanne korjattua. Vaan entäs tilanteissa missä selkärangantilan näkee selkeästi olevan liian kapea…auttaako laittaa romaani korottamaan koko satulaa ylöspäin ja samalla tukkimaan ennestään kapeaa selkärangantilaa? Eli jos sinulla on liian pienikokoiset kengät tai malli minkä lesti puristaa päikiästä niin auttaako villasukat välissä? Ei tarvitse mennä montaakaan vuotta taaksepäin kun romaanilla nostettiin satulaa ylöspäin jotta se ei painaisi säkään kiinni. Ei ehkä ymmärretty ajatella kokonaisuutta vaan keskityttiin enemmän pelkkään etukaaren kohdan säkätilaan.

Ja nyt osa lukijoista ajattelee, että siellä se taas nostaa esille uusien satuloiden muokkausmahdollisuuden et mitäs niille vanhoille tehdään? Toisinaan, jos se vanha ja mieleinen satula saadaan topattua uusiksi niin, että selkärangalle saa lisää tilaa niin kannattaahan se tehdä!
Villatopattujen satuloiden kohdalla toppaaja voi tehdä melkoisia muutoksia joten kannattaa nähdä se vaiva, että kutsut toppaajan katsomaan hevosta ja ratsastusta. Vaatii vähän vaivaa ottaa ensiksi kuvia ja lähettää selostuksia toppaajalle mutta parhaassa tapauksessa teillä on edelleen käytössä se sama satula mistä te molemmat ratsukkona tykkäätte!
Jos käytät paneloitua satulaa mitä ei topata kannattaa toisinaan tarkastaa alla olevan romaanin kunto ja tarvittaessa tehdä siihen muutoksia. Villasukkien ja kenkien vaihtovälistä jokainen huolehtii käytön mukaan mutta satuloita olisi hyvä tarkastaa vaikkapa pari kertaa vuodessa.