Yksi hyvä syy piipahtaa Tampereella on esimerkiksi käydä Niihaman hienossa ratsastuskeskuksessa satulakoulutuksessa. Bates -satulat on monille tuttu Australialainen satula missä on samaa tekniikka kuin Wintecissa. Olen jo aiemmin ollut heidän koulutuksessa Tanskassa. Tällä kertaa Wintecin ja Batesin kouluttaja Frank Reitemeier saatiin Suomeen Tampereelle joten useampi kiinnostunut kauppias ennätti koulutukseen mukaan. Ja tässä koulutuksessa oli lisänä tällainen juttu
kun saimme ensimmäisinä Suomessa nähdä ja koeistua Batesin uuden kenttäsatula Advantan. Sen lanseeraus maailmalla on 1.5. alkaen ja Suomessa lanseeraus on 1.7. Me emme saaneet ottaa satulasta kuvia mutta jotain siitä voi paljastaa; siinä on tuttuja elementtejä Mono+ -koulusatulasta ja sitä tulee saamaan kolmessa eri värissä. Ne kenttäratsastajat jotka ovat saaneet koeratsastaa satulaa ovat kehuneet sen kuplille.
Tämä teaser pyörii jo Youtubessa ja facebookissa joten jaetaan se nyt tähänkinhttps://youtu.be/-qS7R4LhrV4
Mutta sitten päivän muuhun antiin. Frank Reitemeier on mies Isabell Werthin satuloiden takana -kai niin voi todeta. Toki Isabell on myös mitä suuremmissa määrin Wintec -ja Bates- koulusatuloiden takana sillä hän on ollut tuotekehityksessä mukana jo vuosia ja hänellä on molemmissa merkeissä oma Isabell -nimikkosatula. Frank on taas se henkilö kuka huolehtii Isabellin satuloiden toppauksesta. Ja Frankin kanssa Isabell pohti Weihegoldin satulavalintaa kun selvisi, että hän osallistuu hevosella Pariisiin maailmancupiinhttps://youtu.be/g3mjk0ArAFU
Weihegoldilla on kotona nahkainen Isabell-satula käytössä ja Isabell oli pohtinut menisikö hevonen kisat kuitenkin Wintecillä (mistä Frankilla oli se tulkinta, että oikeasti tilanne oli se, että Isabell varmaan itse halusi mennä Wintecillä sillä tykkää sen pintamateriaalista ja on voittanut aiemmat kullat Winteceillä). Mutta he tosiaan näkevät säännöllisesti -viimeksi tämän viikon maanantaina Frank oli ollut katsomassa satulat Isabell Werthin tallilla. Ja nyt hän oli opettamassa meitä!
Aamu aloitettiin teoriaosuudella hevosen anatomiasta sekä satuloiden rakenteesta ja muokattavuudesta. Sitten seurasi käytännön harjoittelua satuloiden kaarien ja korotuspalojen laitoista. Lounaan jälkeen siirryimme maneesiin minne oli tuotu loppupäivän työkaverit.
Ja heti ensisilmäyksellä huomasi, että luvassa oli aika mielenkiintoisia tapauksia! Meillä ei ollut sen tarkemmin käsitystä kenen yksäreiden nämä hevoset olivat ja millä satuloilla niitä ratsastettiin. Meidän tehtävä oli muokata niille ne satulat mitkä tehtäviin oli valittu ja perustella tehdyt muutokset.
Käytännön osuus alkoi satulansijan kartoittamisen periaatteilla.
Ja sitten olikin meidän vuoro muokata satuloita. Tämä hevonen oli ensimmäisenä ”asiakkaana” ja se oli aivan ihana tapaus! Ensialkuun se oli vähä epäileväinen miksi meitä oli useampi nainen tunnustelemassa selkää ja hyörimässä ympärillä. Selästä löytyikin tiettyjä kipukohtia mikä selitti käyttäytymistä. Hevoselle oli varmaan ollut vaikeaa löytyy sopivaa satulaa ja osa syy selittynee tällä kuvalla…
Että ei meitä turhan helpolla päästetty. Mutta tämä oli siinäkin mielessä ihana tyyppi sillä siitä huomasi miten epävarmasti (mutta kuuliaisesti!) se lähti liikkeelle. Siitä jotenkin näki kuinka se tunnusteli miltä selässä tuntuu ja kierros kierrokselta hevonen muuttui rennommaksi ja kulki sitten tosi kivasti.
Ja täytyy kyllä antaa tunnustusta testiratsastajille. Wintec/Bates -satuloiden valtuutettu korjaaja Satu Ritari oli yhtenä koeratsatajana. Tuli aika napakkaa kommenttia satuloiden istuvuudesta -ja myös kiittävää kommenttia kun homma onnistui niinkuin piti. Ja kerrottakoon, että koeratsastajat menivät muuten ilman jalkkareita kaikki satulat. Ja Satu urhoollisesti myös kevensi ilman jalkkareita kun sellaistakin me häneltä pyydettiin!
Jokaisen testihevosen selässä oli joku ”juttu” ja lisäksi yksi hevosista oli jostain syystä lihasköyhässä kunnossa. Tässä kohtaa Frank tuumasi, että on ihan ok käyttää lampaankarvaromaania jos selkä on sellainen että siellä ei ole lihaksia minkä mukaan satulaa topattaisiin. Muuten erilaisiin romaaneihin liittyen hän kertoi, että tarvittaessa voidaan käyttää grippaavia silikoni/kumiromaaneja mutta Cair-paneleiden kanssa ei käytetä mitään paksuja ja pehmeitä geeliromaaneja tms sellaisia romaaneja mitkä ovat joustavia sillä materiaali vaikuttaa satulan paneleiden toimintaan.
Oli hienoa huomata jo lyhyenkin ratsastuksen aikana hevosissa tapahtuva muutos. Ja siitähän tässä on kyse, että satula pyritään saamaan hevoselle mahdollisimman mukavaksi. Ja toki muokkauksessa ajatellaan myös ratsastajaa sillä ratsastajan istunta vaikuttaa hevoseen -ja kyllä ratsastajan tulisi tykätä itsestään sen verran että hänen selän ja lantion oikeaan asentoon kiinnitetään huomiota. Kun on satula mitä voi muokata paljon niin miksipä ei muokattaisi ja tehtäisi siitä mukava MOLEMMILLE <3