Ratsastajan turvaliivi -selkäpanssari vai ympärisuojaava liivi?

Myönnettäköön, minulla oli alkuun ennakkoluuloja selkäpanssareita kohtaan. Olin vakaasti sitä mieltä, että ainoa oikea vaihtoehto on vanhanaikainen paksu ympärisuojaava turvaliivi. Kuitenkaan en suostunut itse sellaista käyttämään -ja minun kaltaisia ratsastajia oli asiakkaissa ja tutuissa vaikka kuinka paljon.

Kirjoitin jo aiemmin kuinka ratsastuskoulussa ratsastavat lapset jättivät jäykät turvaliivit karsinan eteen kun lähtivät tunnille. Kun kysyin syytä käytökselle oli vastaus kaikilla se, että he eivät halua käyttää niitä koska turvaliivi tuntui epämiellyttävälle. Jätin asian silloin koska muita turvaliivivaihtoehtoja ei ollut tarjolla ja ajattelin itsekin, että niiden käyttö on tottumiskysymys.

Nyt viimeisen parin vuoden aikana olen törmännyt uusiin ohuempiin turvaliiveihin mitkä suojaavat kyllä ympäri kehoa mutta ovat sivuilta ja edestä ohuempaa materiaalia kuin selästä. Ja pakko myöntää, olin alkuun skeptinen näitä liivejä kohtaan ja vähän tuhahtelin, että mitä ne muualla euroopassa nyt meinaa kun myyvät tällaisia malleja…MUTTA se käyttömukavuus! Kysyin messuilla vertailua myyntiluvuista perinteisten paksujen liivien ja näiden ohuempien turvaliivien välillä ja vastaukset toimittajilla olivat kyllä yhteneväisiä -he myyvät koko ajan enemmän näitä ohuempia, ympärisuojaavia turvaliivejä. Nyt kun olen kokeillut niitä myös itse en yhtään ihmettele miksi näin on. Nehän ovat todella paljon mukavampia kuin edeltäjänsä! Pääpaino suojaavuudessa on selkärangan alueelle sillä selän alueelle kohdistuu usein putoamisessa ja muissa hevosten kanssa tapahtuvissa haavereissa tärähdykset ja väännöt. Suomessa esimerkiksi 2010 jälkeen julkaistuissa artikkeleissa ja tutkimuksissa turvaliivin on todettu ehkäisevän ratsastuksessa tai muussa hevosen käsittelyssä aiheutuvia selkävammoja tehokkaasti. Olisikin varsin mielenkiintoista saada faktaa miten paljon nyt yleistyvät selkäpanssarit vaikuttavat vammoja vähentävästi (kun toivottavasti kasvava joukko harrastajia alkaa näitä käyttää).

Mielenkiintoista näitä kotimaisia julkaisuja luettaessa oli myös huomata, että erilaisia haavereita tapahtui enemmän ns. vapaalla harrastaessa eli ”ei valvotuissa” olosuhteissa. Ymmärsin tämän niin, että tilanteet olivat muualla kuin ratsastuskoulun tunneilla tapahtuvia tapauksia. Huomioitavaa oli myös se, että enemmän harrastaneet toki joutuivat määrällisesti harvemmin haavereihin koska heillä on jo kokemusta MUTTA heillä myös harvemmin oli turvavarusteita päällä. Tässä kohtaa mietin kavereita ja itseäni ja muistelin sitä mistä on usein ollut puhetta -kun ne varusteet eivät tunnu mukaville! Itseni kaltaiset harrastajat jotka ovat ensimmäisen 20-30 vuotta harrastaneet ilman liiviä, voivat kokea ”perinteisen” mallin todella epämiellyttäväksi ja arvelevat etteivät he enää tarvitse liiviä. Ja vaikka osaisimmekin ennakoida ja ”lukea hevosta eri tilanteissa” sattuu niitä haavereita meille enemmän harrastaneillekin. Nyt, kun ohuempia ja mukavampia turvaliivejä on olemassa, ovat ne minun mielestä oivallisia tuotteita mukavuudenhaluisille harrastajille. Saat suojaa ympäri kehoa; jos sattuisi kopsahtamaan niin ei kopsahda kuitenkaan niin kovasti kuin ilman mitään suojaa. Eikö ole ihan fiksu logiikka?

Ratsastuksessa käytetään turvaliiveja sekä selkäpanssareita. Molemmat turvavälineet vähentävät selkärankaan ja selän alueelle kohdistuvia iskuja ja vääntymisiä
Ympärisuojaava turvaliivi näyttää tältä. Selkäpanssarin voi ottaa pois kun pesee liivin. Muut memoryfoam-osat ovat kiinteitä ja kestävät pesua. Selkäosa muotoutuu selkärankaa mukaillen.

No, juuri kun totuin tähän ajatukseen alkoi asiakkailta tulla kysymyksiä vielä mukavammasta, pelkästä selkäpanssarista. Tässä kohtaa olin kovastikin takajaloillani ja ajattelin, ettei siinä ole mitään järkeä -eihän etupuolelle tule MITÄÄN suojaa. No ei tulekaan mutta selkäpuolelle tulee. Juttelin tästä joidenkin aikuisasiakkaitteni kanssa ja he puolsivat pelkkää selkäpanssaria sillä, että se on huomaamattoman mukava päällä ja istuu ahdistamatta. Kun keskustelimme tästä lisää tuli ilmi se, etteivät ainakaan he käyttäisi muuten mitään liiviä sillä he kokivat ne niin hankalan tuntuisiksi. Niinpä, mikä minä olen sanomaan mitä aikuisen harrastajan tulee laittaa päälle jos hän on onnistuneesti harrastanut vuosikymmenet ilman mitään liiviä -parempihan tämä selkäpanssari on kuin ei mitään.

Näiden erilaisten turvaliivien käyttö on tällä hetkellä vain suositeltavaa -ainoastaan kilpailijoille on tiettyjä sääntöjä mitä heidän tulee ottaa huomioon. Ja niihin liittyen nyt helmikuun lopulla tulee uusi turvaliivimalli mikä noudattaa EN 13158-2018 BETA 3 -luokitusta. Tämä on malli mitä tullaan käyttämään esimerkiksi este-ja kenttäratsastuskilpailuissa missä vaatimuksena on 3-tason turvaliivi. Toki turvaliivin käyttö on suositeltavaa kaikille muillekin -mutta ei pakollista. Liivin mallissa on otettu huomioon käyttömukavuus niin, että mallia on muutettu esimerkiksi kainaloaukkojen kohdalta jotta se ei rajoittaisi käden liikeratoja. Mielenkiintoista nähdä millainen palaute uudesta mallista, sen materiaaleista ja säätömahdollisuuksista tulee.

Omat fiilikset ovat suuntaa-antavia mutta olen jo sopinut testipäiviä joillekin talleille missä ratsastajat pääsevät kokeilemaan näitä malleja esimerkiksi esteradalla. Näin jokainen voi fiilistellä mikä malleista sopii omaan käyttötarkoitukseen ja minä saan lisää kommentteja mitä tekijöitä harrastajat arvostavat 3-tason turvaliiveissä ja kevyemmissä 2-tason turvaliiveissä/selkäpanssareissa.

Kaikki liivimallit löytyvät verkkokaupasta: https://www.suitsisoppi.fi/verkkokauppa/tuote-osasto/ratsastajalle/ratsastajanturvaliivi/

Pysykääs mukana -laitan näistä lisää tietoa kevään kuluessa.