Satula on tärkein -tai ainakin yksi tärkeimmistä ratsukon varusteista. Sen tehtävä on auttaa ratsastajaa istumaan mahdollisimman tukevasti ja helposti jotta hevonen voi suoritua ratsastajan painosta samalla kun tekee siltä pyydettyä tehtävää. Satula jakaa ratsastajan painon mahdollisimman tasaisesti ja isolle alalle hevosen selkää jättäen selkärangalle tilaa. Satula on tavallaan viestinvälitysalusta ratsastajan ja hevosen välissä.
Mitkä seikat voivat vaikuttaa satulan istuvuuteen?
Usein satulan istuvuudessa on ongelmaa mikä tulee ilmi hevosen käytöksessä ja kyvyssä suoritua tehtävistä. Ja epäsopiva satula voi tietysti hankaloittaa ratsastajan istumista ja suoriutumista ratsastustehtävästä. Mutta aina syy ei ole satulassa vaan jossain muussa. Syyn selvittäminen on joskus melkoista etsivähommaa, tässä seuraavassa on joitakin mihin minä olen törmännyt.
- Hevosen liikunnan määrä ja sen vaikutus. Liikunnan määrän kasvu tai väheneminen näkyy ennenpitkää hevosen lihaksistossa ja siten myös siinä miten satula istuu selässä. Jos hevonen on esimerkiksi liikkunut noin tunnin kerrallaan 2-3 kertaa viikossa ja liikunta on ollut kevyttä ”keventelyä” ja siitä siirrytään valmentautumaan opettajan silmä alla ja lisätään yksin ratsastamista vaikkapa parilla kerralla viikossa niin toki se tulee näkymään lihaskunnossa ja mahdollisen läskin häviämisenä. Jos tällainen tilanne tuntuu tutulle niin satulan istuvuutta kannattaa seurata. Hevoset kehittävät lihasta yllättävän nopeasti. Jo kuukaudessa voi tapahtua suurta muutosta mikä näkyy sitten myös satulan istuvuudessa.
- Millaisessa ympäristössä hevonen asuu? Onko hevonen päivät pienessä tarhassa yksin vai onko sillä tarhakavereita? Pääseekö se laitumelle isommassa laumassa vai asuuko se pihatossa. Minulla oli vasta asiakas jonka hevonen laihtui todella paljon kun siirtyi pihattoon. Sen päivittäistä liikuntaa oli seurattu trackerilla ja hevonen joka aiemmin enemmän tai vähemmän seisoi ja nojasi paaliin, liikkuu nyt noin 15km päivässä! Tällainen muutos näkyi tottakai satulan istuvuusongelmana varsin nopeasti. Mutta miten hieno muutos! Samalla kun hevosen olemus muuttui niin myös sen käsittely muuttui helpommaksi. Ratsastettavuus muuttui myös positiivisella tavalla kun luontainen eteenpäinpyrkivyys parani. Ikäänkuin hevonen olisi itsekin huomannut, että ompas kivaa liikkua!
- Ruokinta. Aiemmin mainitsin liikunnan ja sen määrien vaikutuksen kehoon. Ja toinen radikaali tilanteen muutaja on ruokinta. Hevosen pitäisi saada riittävästi sille sopivaa ruokaa jotta se jaksaa liikkua. Se paljonko on ”sopivasti” onkin välillä vaikea arvioida ja se, mikä on kullekin hevoselle sitä sopivinta ruokaa. Liikalihavuus tuntuu olevan enemmän esiintyvä satulan istuvuuteen vaikuttava tekijä kuin laihuus. Kumpikaan ei ole hyvä asia ja kummankin kanssa joutuu joskus hikoilemaan niin satulansovittaja kuin ruokinnansuunnittelija.
- Hevosen ikä ja sen mukana tulevat muutokset kehossa. Hevoset muuttuvat oikeastaan koko ajan -enemmän tai vähemmän- Nuoret hevoset muuttuvat kehittyessään mikä aiheuttaa ongelmia satulan istuvuudelle ja koittaa aika jolloin ikä alkaa näkyä selän painumisena. Kun niin käy niin on selvää, että millään jumpalla enää ihmeitä tehdä vaan siinä tilanteessa varusteita on muokattava tilanteen mukaan niin, että liikkuminen vanhoilla päivilläkin olisi kivaa.
- Kavioiden kunto ja jalka-asennot. Kengittäjä on kyllä eläinlääkärin ohella yksi tärkeimpiä ihmisiä heppatiimissä. Jos jaloissa on asentovirheitä tms. mistä johtuen kaviot ovat jotenkin epätasapainossa niin ongelmiahan siitä seuraa. Ja ongelmat siirtyvät kavioista jalkoja pitkin ylemmäksi ja ylemmäksi, lopulta selkään saakka. Esimerkiksi satulan valuminen sivulle voi johtua alun alkaen jaloissa ilmenevistä asioista mitkä vaikuttavat myös selän lihaksiin ja niiden muuttumiseen toispuoleiseksi. Jos tällaisesta on näyttöä tai tulee epäilys niin kengittäjän, eläinlääkärin ja esim. fysioterapeutin olisi hyvä tehdä yhteistyötä ratsukkoa opettavan/valmentavan henkilön kanssa. Satuloita ja romaaneja voi toki muokata toispuoleisiksi helpottamaan valumisongelmaa mutta parasta on selvittää alkuperäinen syy ja pyrkiä hoitamaan se.
- Hevosen selän symmetria. Hevosella voi olla kieron selkärangan tai eri tasalla olevien lapojen lisäksi toispuoleisuutta lihaksissa. Tässä kohtaa tulee esille satulan muokattavuus tai sen vaihto. Kun hevosen kroppa muttuu myös satulan pitäisi muuttua. Ja tässä kohtaa tulee esille myös se miten hevosta pitäisi hoitaa jotta sen puolierot/jäykkyydet tms. oireet saisi hoidettua? Tarvitaanko tilanteeseen esimerkiki juoksutusta, venyttelyä, osteopatiaa, laitehoitoja? Aina pelkkä ratsastaminen ei riitä eikä satulan muokkaaminen tai sen vaihtaminen välttämättä tuo riittävää apua vaan tarvitaan lisäkuntoutusta. Ja myös se on varsin tosi, että hyviä muutoksia pitää ylläpitää jotta hevonen pysyy kunnossa ja satula istuvana. Niinkuin me ihmiset tarvitaan jatkuvaa kuntoilua jotta pysytään ratsastuskunnossa niin myös hevoset tarvitsevat erilaista lihashuoltoa.
- Erikokoiset ratsastajat. Satulan pitäisi olla sopiva ratsastajalle jotta hän istuu mahdollisimman ”helposti” satulassa. Jos hevosella on satula mikä sopii sille mutta on liian pieni ratsastajalle voisi kuvitella, että satula ei pysty istumaan niinkuin sen kuuluisi istua. Satulan kokoon nähden isokokoinen ratsastaja ei mahdu helposti istuimeen eivätkä hänen jalat satulan siipiin. Ratsastajan on hankala olla satulassa ja ennenkaikkea satulan paine hevosen selkään tuskin on tasainen niinkuin pitäisi. Yksityiskäytössä olevan hevosen kohdalla voi ajatella, että kovin erikokoisilla ratsastajilla olisi omat satulat millä he menevät. Ratsastuskouluhevosten kohdalla tyydytään jonkinlaiseen keskiarvoon -toki usein tietyn kokoisilla poneilla tai isoilla hevosilla on myös tietynkokoinen asiakaskunta mikä pääsääntöisesti mahtuu satulaan.
Ylläolevat seikat tulivat mieleen kun ajattelin ”satulan puolustuskirjoitusta” eli aina istuvuusongelmat eivät johdu satulasta vaan syy voi löytyä joistakin noista ylläolevista seikoista. Tai syy voi olla vielä joku muu. Tuo ongelmien selvittely tekee tästä hommasta niin mielenkiintoista ja samalla niin haastavaa. Joskus oikeaa ratkaisua ei meinaa keksiä millään mutta sitten kun päästään asioissa eteenpäin ja hevosen liikeestä näkee miten paljon helpompaa sillä on niin onhan se tosi palkitsevaa.
Miten selvitä satulan istuvuusongelmista?
Jos joku tai useampi edellä olleista seikoita tuntuu tutulta niin ota ne puheeksi opettajan/valmentajan kanssa. Jos ratsastat ilman ohjausta niin sitten yhteyttä kannattaa ottaa ainakin hierojaan/fysioterapeuttiin ja satulansovittajaan. Tärkeää olisi saada alkuun apua ja suuntaviivoja miten ongelmia lähdetään ratkomaan. Jos joku seikka vaatii eläinlääkärin konsultointia niin se kannattaa tehdä mielummin ennemmin kuin myöhemmin. Samoin kengittäjän kanssa on tehtävä aika pitkän tähtäimen suunnitelmia sillä jalka-asentoja ei hetkessä muuteta. Kun syy on selvinnyt niin seurauksia pääsee sitten ratkomaan edellämainittujen lisäksi eri kehonhuollon ammattilaisten, ratsuttajien ja ratsastuksenopettajien/valmentajien kanssa (ja tietty satulansovittajan kanssa). Yksin ei kannattaisi jäädä vaan rohkeasti hakea apua. Mitä nopeammin ongelmiin pääsee käsiksi niin sitä nopeammin niihin alkaa löytyä ratkaisuja ja sitten pääsee taas nautiskelemaan heppakaverin kanssa liikkumisesta.