Olen useampaan otteeseen kirjoittanut kuinka Arena, Bates ja Wintec -satulat ovat muokattavissa. Nyt juolahti mieleen, että hyvä olisi muistuttaa myös siitä mihin kannattaa kiinnittää huomiota omassa satulassa. Jos kaikki on kunnossa ei muokkaamista tai satulan vaihtamista tarvitse miettiä. Jos joku seuraavista seikoista satulan istuvuudessa vaivaa mieltä niin sitten olisi sovituksen paikka.
Satulan asettuminen hevosen selkään satulansijaan
Kun liutat satulan sään päältä taakse selkään etujalan lavan taakse, asettuuko satula helposti satulansijaan? Satulan tulisi asettua lavan taakse satulan sijaan niin, että se on tasapainossa (takakaari ylempänä kuin etukaari ja istuimen keskikohta syvimpänä kohtana). Satulan paneleiden tulisi asettua isojen selkälihasten päälle niin, että panelin takareuna ei ylitä viimeistä kylkikaarta. Vaikka satula ei ole kiinni vyöllä se näyttää selässä siltä kuin olisi ”loksahtanut” oikeaan kohtaan. Ja vaikka satula näyttäisi olevan irti hevosen selästä koska siinä ei ole ylhäältä tulevaa painoa päällä, se näyttää silti tasapainoiselta ja pysyvän paikoillaan.
Satulan selkärangan tila
Onko satulassa kauttaaltaan noin neljän sormenleveyden verran leveystilaa? Aikalailla sama leveys tulisi säilyä edestä koko matkan takakaarelle. Ponisatuloissa leveys voi toki olla vähemmän mutta hevoskoon satuloissa ”neljäsormea” on aika hyvin paikkaansa pitävä ”nyrkkisääntö”. Ja miksi sen verran leveyttä? Useimpien isojen ponien ja hevosten kohdalla tuon leveysarvion mukaan toimimalla selkärangalle jää riittävästi tilaa. Satulan panelit eivät pääse painamaan selkärankaa vaan asettuvat sopivasti isojen selkälihasten päälle. Tämähän saadaan tarkastettua aina selkään jäävistä jäljistä; onko selkärangan kohdalla tilaa ja ovatko satulan panelien aiheuttamat painaumat isojen selkälihasten kohdalla. Mitä isomman pinta-alan satulan paineesta saa jaettua satulan paneleiden avulla isoihin selkälihaksiin, sen parempi. Tässä muistetaan toki se, että satulan täytyy olla sopivan mittainen, että se asettuu vain kylkikaarien päälle.
Satulan etukaaren säkätila
Usein tuijotetaan etukaaren kohtaa ja säkää sen korkeimmasta kohdasta. Korkeus täytyy toki rittää, ettei satula painu säkään kiinni kun ratsastaja on kyydissä. Etukaaren tila täytyy silti riittää myös leveytenä molemmilta puolilta ja lisäksi säkätila täytyy riittää pidemmälle aina sinne saakka missä jalustinhihnankoukun kiinnitys on. Ja kun puhutaan säkätilan leveydestä on samalla hyvä tarkastaa se miten lapatila riittää. Satulan etukaaren pää tulisi lähteä etukaaresta satulan siipeen saman suuntaisena kuin hevosen säkä jatkuu etujalkaan päin. Näin satula on balanssissa (ei painu eteenpäin puristamaan, eikä toisaalta ole liian kapea ja korkealla edestä jolloin panelit saattaisivat painaa takaa)
Satulan vastinhihnat
Kun satula on oikealla kohdalla selässä tulisi sen vastinhihnojen roikkua suoraan alaspäin niin, että niihin kiinnitetty vyö on automaattisesti hevosen etujalan takana kyljen kapeimmassa kohdassa. Kun tunnustelet etujalkojen takaa kainaloa ja jatkat siitä keskelle kohti toista kainaloa tuntuu vyön kohta tasaisena ja mahasta kapeampana kohtana. Osalla hevosista kylki on kapeahko ja osalla se leviää voimakkaastikin ulospäin. Jos vyön yrittää kiinnittää taemmaksi, leveämpään kohtaan mahaa, valuu se liikkeessä eteenpäin kapeampaan kohtaa kiskoen samalla satulaa eteenpäin. Jos satula on siihen saakka ollut lavan takana niin nyt se melkovarmasti on liian lähellä lapaa tai sen päällä.
Satulan pituus
Kun satula on oikealla kohdalla lavan takana sen paneleiden takareuna tulisi ulottua maksimissa taimmaisen kylkikaaren kohtaan. Satulan paino on hyvä saada jakautumaan kylkikaarien päälle. Mutta toinen tärkeä seikka on hevosen takaosan liike mikä saa liian pitkän satulan liikkumaan eteenpäin kohti lapoja. Liian pitkä satula voi pysyä paikoillaan käynnissä ja vielä ravissa mutta laukassa hevosen jalkojen liikerata on erilainen. Laukka keinuvana askellajina sysää satulaa eteenpäin. Liian pitkä satula on myös hyvin epämukavan tuntuinen hevoselle sillä painetta kertyy kohtaan missä kylkikaarien sijasta onkin herkkä lannealue. Jos hevosen takaosa on vielä voimakkaasti taakse nouseva, voi satulan takaosa kipeyttää lihaksia. Esimerkiksi tammojen kohdalla täytyy muistaa se, että kiiman aikaan munasarjat ja lantion alue voi olla muutenkin kipeänä mutta liian pitkä satula lisää kiputuntemusta (jolloin tamma tuntuu olevan enemmän lohikäärme kuin hevonen).
Satulan sopivuus ratsastajalle
Satulan tulisi käydä myös ratsastajalle.
Tässä kohtaa mieti onko istuimen koko hyvä jotta mahdut keskelle satulaa. Entä onko satulan balanssi hyvä jotta tunnet istuessa omat istuinluusi? Kun istut tukevasti satulassa voit tarvittaessa liikuttaa jalkojasi ilman, että tasapaino heitää eteen tai taakse päin. Kun istut suorassa ja tunnet istuinluut huomaat myös sen, että jalat roikkuvat luonnollisesti suoraan alaviistoon. Jos satula on etukenossa tulee herkästi tunne,että istut eteenpäin ja painetta tulee reisille. Jos taas satula on edestä kapea ja ylempänä siirtää se ratsastajaa istumaan takakenoon jolloin tulee tunne, että pitäisi nojata eteenpäin. Aina kun tulee tunne, että nojaa eteen tai taakse, siirtää samalla jalkoja pitkin hevosen kylkiä jotta saa itsensä tasapainoisempaan istuntaan.
Satulan sopivuuteen myös itselle kannattaa kiinnittää huomiota. Edellä kirjoitettu pohdiskelu on avuksi kun mietit onko teillä satula jotakuinkin oikean kokoinen ja mallinen. On toki muitakin seikkoja ja hevoskohtaisesti eroavuuksia esim. selkärangantilan leveydessä mutta näillä suuntaa-antavilla tärpeillä pääsee jo pitkälle.