Kyllähän oikea ratsastaja pääsee selkään ilman tuolia

Kuulin tällaisen kommentin jokin aika sitten tallilla. Sen sanoja oli sitä mieltä että kaikkien pitäisi mennä selkään suoraan maasta eikä käyttää jakkaraa apuna. Että jokaisen ratsastajan täytyy saada jalka jalustimeen ilman apua. Seurasin sivusta sitä polemiikkia mikä tästä lausunnosta nousi -tallin käytävällä oli eriäviä mielipiteitä todella nopeasti. Perusteet olivat aivan oikeita; halutaan säästää satulaa ja mikä vielä tärkeämpää, halutaan säästää hevosen selkää. Ja ne mielipiteet olivat aivan oikeita (ehkä sävy olisi voinut olla keskustelevampi 😉 ).

MUTTA tämä aloittajan mielipide oli myös aivan oikein. Kyllähän meidän pitäisi olla sellaisessa kunnossa, että tarvittaessa selkään päästään maastakäsin ilman pitkällistä puhkumista ja kyljessä roikkumista! Tämä nyt on vähän kärjistetysti heitetty mutta ymmärtänette pointin.

Minusta tuntuu toisinaan hassulle se, että hevosen suoruudesta, kunnosta, lihaksistosta ym. ollaan todella huolissaan (mikä on hyvä!) mutta omasta kunnosta huolehtiminen on ihan kuralla. Aika monesti näyttää siltä, että siellä tunnilla/valmennuksessa se on se ratsastaja joka hyytyy ennen hevosta.

Edellinen oli myös vähän yleistetty mutta tätä sietää jokaisen pohtia. Voisiko oman kunnon kohottamiseen panostaa vähän lisää? Kannattaisiko kokeilla vartalonhallintaa lisääviä lajeja -tästä voisi olla hyötyä istunnan suhteen. Ja kun ratsastaja kykenee istuvaan vakaammin satulassa niin hevosen on helpompi suoriutua sille asetetuista tehtävistä. Ja kun satula pysyy paneleistaan suorempana myös haittaavat vaikutukset hevosen selkään päin vähenevät ja on vähemmän lihasongelmia hoidettavana.

Tätä kannattaa varmasti pohtia -jos hoitaisi itseään siinä missä hevosta? Ja jos opiskelisi oikeaa istuntaa siinä missä erilaisia kuntoilulajeja? Jo vaan tulisi hyviä tavoitetta tälle alkaneelle vuodelle.

Tämä juttu liittyy tuohon artikkelikuvaan sen verran, että tällä tammalla ratsastaessa alas tulin tahtomattani nopeammin kuin olisin halunnut (ja usein muualla kuin maneesissa) mutta takaisin selkäänkin aloin kivuta aika nopeasti 😉

Reipasta alkanutta uutta vuotta. Pysytään kunnossa!