Ai romaaniko se satula-arjen pelastaja onkin eikä uusi satula?

Ah ha haa kun sain heppatutulta hyvää kuittia 🙂 Laitoin pari päivää sitten postauksen facebookiin topattavasta romaanista ja sen yhteyteen kommentin kuinka topattava romaani on satula-arjen pelastaja.

Näitä romaaneja https://www.suitsisoppi.fi/verkkokauppa/tuote/romaani-lampaankarvaa-topattava-kolmitasku-lemieux/ tuli kehuttua…eikä syyttä.

Ja jo vaan tuli ystävällismielistä kuittia siitä kuinka vannoutunut Wintec -ja Bates -satuloiden puolestapuhuja meneekin kehaisemaan myös romaaneja. No kuulkaas, ei niitä satuloitakaan noin vaan ostella aina kun tarve tulee. Ymmärrän ihan todella hyvin, että arjessa on muutama muukin ratkaistava asia, vaikkapa lasten harrastuskulut, muut laskut, auton huolto jne ja sitten siinä TOP 5:n tuntumassa saattaa usein olla se kaviokaverin satula. JOS satulan istuvuusongelmat ovat sellaisia, että niitä voi auttaa romaanilla ja siten saada lisää peliaikaa uuden satulan hankintaan niin siitä vaan. En minä ainakaan voi julistaa kaikille, että ainoastaan uusi satula on se autuaaksi tekevä asia.

Mutta sitten kun se satulan hankinta on vaan tehtävä niin kyllä näillä muokattavilla satuloilla on paikkansa kaikkien muiden satuloiden rinnalla. Onhan näiden idea aivan loistava! Miten helppoa on muokata satulaa sitä mukaa kun hevosessa tapahtuu muutoksia -nehän lihoo/laihtuu/kuntoutuu/saikkuilee…you name it! Ja varsinkin hevoset mitkä ovat nuoria ja ratsu-uran alussa tai olleet aiemmin vähemmällä liikutuksella, osaavat muuttua todella nopeasti ja todella paljon! Onhan sen nyt tuollaisissa tilanteissa tosi fiksua kun satula muuttuu hevosen mukana, eikö?

Omakohtainen kokemus oli yhden hevosen kohdalla se, että yleissatula kesti muutoksissa mukana reilun kaksi vuotta minkä jälkeen uskalsin satsata koulusatulaan ja estesatulaan. Ja ne vastaavasti kestivätkin sitten useamman vuoden kun hevosen isoimmat muuttumiset olivat takana.

Kuvan hevonen ja satula liittyvät vahvasti juttuun 🙂 Liekö oli jopa ensimmäistä kertaa tämä satula selässä. Vaan hyvin muotoutui menossa mukana ja kiva siinä oli istua. Alkutaipaleen satulasta irtautumiset olivat omaa kokemattomuutta. Nuori typykkä opetti vähän tätskyä mitä elämä on remontihepan kanssa <3 Ja minä opettelin tuunaamaan satulan niin etten irronnut helposti 🙂

Ja on sitä kokemusta romaaneistakin -tuollaisella muokattavalla palaromaanilla saatiin yhden hepan tilanne parannettua niin, että olemassa oleva -ei muokattava- satula saatiin istumaan tasapainoisesti kun romaani topattiin ”epätasapainoon”.

Ja toisaalta, Mattes -romaani pelasti aikoinaan kun se ensimmäinen Wintec Isabell Original -malli ei toppautunut riittävän kaarevaksi ja vanhan hevosen selkä alkoi painua tosi notkoksi. Se oli vielä sitä aikaa kun Wintecit olivat villatopattuja. Nyt Isabell on paloilla topattava ja varsinkin tämä uusin HART-sarjan Isabell asettuu paremmin sinne notkoonkin selkään.

Eli olkoonkin, että olen muokattavien Wintecien ja Batesien fani niin kyllä mä suosittelen myös täytettäviä romaaneja. Ja miten hienoa on, että niitäkin voi teettää jos tarvitsee speciaalin koon tai vaikkapa jonkin vähemmän yleisen värin! Mattesin kohdalla pätee vanha sanonta ”sitä saa mitä pyytää” 🙂